Jongerenrechtbank

Panta Rhei neemt deel aan het pilotproject van de jongerenrechtbank. In de jongerenrechtbank spreken speciaal daarvoor opgeleide leerlingen zelf recht over overtreding van de leefregels en conflicten die zich hier hebben voorgedaan. Dit project is een initiatief van Stichting Jongerenrechtbanken Nederland en wordt in samenwerking met de betrokken scholen, rechtbank, openbaar ministerie en politie georganiseerd. Panta Rhei start de pilot in 3-mavo. Dit project is een onderdeel van het curriculum maatschappijleer (burgerschapsvorming), waar rechtstaat en gerechtelijke macht aan de orde komen.

Voor de behandeling van een zaak is het belangrijkste uitgangspunt dat de betrokken leerling zelf verantwoordelijkheid wil nemen voor wat hij of zij heeft gedaan. Samen met de ouders kiest de betrokkene ervoor dat de zaak ter beoordeling wordt voorgelegd aan de jongerenrechtbank. In plaats van dat de schoolleiding of docent een maatregel oplegt, of dat in ergere gevallen aangifte wordt gedaan, krijgt de jongerenrechtbank eerst de bevoegdheid een maatregel op te leggen.

Het doel van de behandeling door de jongerenrechtbank is om samen met alle direct betrokkenen een goede uitkomst te vinden, die gericht is op herstel van wat is misgegaan. Dat wil zeggen oplossen in plaats van (alleen) straffen. Op die manier wordt gekeken naar wat nodig en redelijk is om na de gebeurtenis weer samen met elkaar verder te kunnen.
In de jongerenrechtbank zitten leerlingen van onze school die zijn getraind door professionals zoals politiemensen, advocaten, rechters, officieren van justitie en mediators. Elk jaar wordt hiervoor een nieuwe groep leerlingen op basis van vrijwilligheid opgeleid en officieel beƫdigd door een rechter in de rechtbank Amsterdam. Uiteraard moeten de ouders het eens zijn met de deelname van hun kind aan dit project.

Bekijk hier een video over de Jongerenrechtbank van Zappp Echt Gebeurd

Informatieblad voor betrokkenen maart 2019
 

 

 
 

 

Cookiebeleid - Privacy statement - Disclaimer