Paarse Vrijdag

vrijdag 8 december 2017
Op vrijdag 8 december is het Paarse vrijdag, een dag waarop scholen in Nederland stilstaan bij het thema seksuele diversiteit. Leerlingen en medewerkers dragen paarse kleding om hun solidariteit te tonen met homo-, lesbische, biseksuele en transgender jongeren.

Panta Rhei staat voor vrijheid van meningsuiting en ruimte en respect voor een ieder. Iedereen mag er zijn, ongeacht levensovertuiging, godsdienst, politieke gezindheid, afkomst, geslacht of seksuele geaardheid. Dat geldt voor de samenleving als geheel, maar ook voor de wijze waarop de medewerkers en leerlingen op Panta Rhei met elkaar omgaan.

Vandaag verzorgden vier mannen gastlessen in de onderbouwklassen, waarbij zij onder andere vertelden over hun coming out. Door dit soort persoonlijke ontmoetingen gaat een onderwerp voor de leerlingen meer leven. Dat draagt bij aan begrip en acceptatie. Heel fijn dat we deze gastsprekers mochten verwelkomen.

Afgelopen dinsdag zag de onderbouw in het kader van de projectweek ‘Jij + ik = wij’ het toneelstuk Let’s talk about…. van Mind Mix. Deze snelle, zap-achtige voorstelling ging over seksuele en genderdiversiteit, maar ook over verliefd zijn, vriendschap, omgaan met klasgenoten, de rol van ouders, tolerantie, stereotypen en vooroordelen. Na afloop was er een nabespreking met de spelers, zonder docenten, om de leerlingen te stimuleren vrij te durven spreken over deze lastige onderwerpen. Uit de enthousiaste reacties van de leerlingen na afloop bleek dat dit goed gelukt is.

Paarse Vrijdag is in 2010 ingesteld en vindt in Nederland plaats op de tweede vrijdag van december. Ook de VS en Canada kennen een dergelijke dag van solidariteit, maar dan op de derde vrijdag van oktober.

 
meer nieuws
terug naar vorige pagina
 

Cookiebeleid - Privacy statement - Disclaimer