VOC-spel

vrijdag 6 juli 2018
Omdat het de laatste gewone lesweek voor de zomervakantie is, zijn er in de school mooie initiatieven te zien voor een originele invulling van de les. Neem nou maatschappijleer op de onderbouw, waar mevrouw Leidelmeijer met haar klassen het VOC-spel deed.

Het bijzondere aan dit bordspel is, dat het in geen enkele winkel te koop is. Mevrouw Leidelmeijer maakte het zelf, in meerdere exemplaren om er in groepjes mee te werken. Uitleg is niet nodig, want het werkt volgens het principe van Mens-erger-je-niet. Het spel gaat over de handel met Azië door de VOC in de 17e eeuw.

Op groene en gele kaartjes staan de te zetten stappen vermeld, verpakt in wetenswaardigheden over de VOC of levendig beschreven situaties waarin een speler zich als koopman voor de VOC bevindt. Te denken valt aan "Je bent een rijke koopman met je eigen schip… Het schip komt terug met peper en kaneel. Ga … plaatsen vooruit…" of "Het is 1606, je ligt met 11 schepen voor de kust van Azië. Daar komen de Portugezen met 20 schepen. Je bent niet bang, ga twee plaatsen vooruit en vaar ze tegemoet."

De leerlingen genoten duidelijk van deze les. In het spel kwamen diverse feitjes over de VOC terug die ze vorig jaar al geleerd hadden in de lessen over deze periode. Deze week is de laatste gewone lesweek voor de zomervakantie, want volgende week vindt de projectweek Duurzaamheid plaats.

Bekijk hier enkele foto's.
 

 
meer nieuws
terug naar vorige pagina
 

Cookiebeleid - Privacy statement - Disclaimer